Betakaroten
Využití beta-karotenu ale také závisí na způsobu přípravy. Např. mrkev – pokud je konzumovaná za syrova, beta-karoten se prakticky nevstřebá. Vhodné je alespoň krátké zahřátí. Před vařením by se mrkev také neměla krájet.
Předávkování beta-karotenem
Potřebná dávka beta-karotenu se určuje obtížně. Záleží na tom, kolik člověk přijímá vitamínu A a ostatních karotenoidů a také na schopnosti vstřebávání a využití beta-karotenu.
Při vyšším příjmu vitamínu A se přeměna beta-karotenu na vitamín A snižuje a jeho přebytek se vylučuje z těla stolicí. Beta-karotenem se tedy, na rozdíl od vitamínu A, nelze předávkovat.
V případě vysokého příjmu karotenoidů obecně může dojít k zabarvení kůže do žlutooranžova, především na dlaních a chodidlech. Tyto příznaky samy odezní po vysazení karotenoidů. Dlouhodobě vyšší dávky beta-karotenu se nedoporučují u kuřáků, dětí a těhotných žen.